‘Van hobby naar serieuze groei in ondernemen’

Interview met Henk Hooijenga van H&R Project over het Investeringsfonds 8Karspelen

5 juni 2018 door Kristyna van der Laan

Kootstertille – Wat begon als hobby voor Henk Hooijenga (42) uit Kootstertille is inmiddels uitgegroeid tot een onderneming dat grote stappen maakt in de data, domotica en telecombranche. Zijn onderneming H&R Project kan, mede dankzij het Investeringsfonds 8Karspelen, de groei realiseren door de opzet van een nieuw bedrijfspand in Buitenpost.

Ontwikkelen en bouwen van datanetwerken

Henk is sinds 2003 eigenaar van de onderneming H&R Project. Het bedrijf is o.a. actief in de telecombranche en bouwt dataverbindingen van A naar B door draadloze techniek, kabel of glasvezel. Zowel voor bedrijven als particuliere opdrachtgevers wordt een simpele dataverbinding op het erf tot een internationale verbinding naar de andere kant van de wereld gerealiseerd. Henk begon met het bouwen van dataverbindingen bij derden naast zijn fulltime baan, maar later bleek dat zijn werk als servicemonteur installatietechnieken steeds moeilijker te combineren werd met zijn onderneming. In 2015 maakte hij de keuze om zich volledig in te zetten voor H&R Project. Ondertussen heeft H&R Project een eigen netwerk van zendmasten, levert en installeert het bedrijf ook high-end camera installaties en werkt Henk samen met een aantal ZZP’ers om het werk uit te voeren.

‘Investeringsfonds 8Karspelen is een uitkomst’

Inmiddels groeit de onderneming zo snel, dat er meer ruimte nodig is voor alle materialen en ontwikkelingen. Om een grotere locatie te realiseren, was naast de goedgekeurde financieringsaanvraag door de Rabobank behoefte aan de inbreng van extra vermogen. Via DVEN Accountants Adviesgroep werd Henk gewezen op het Investeringsfonds 8Karspelen. Het Investeringsfonds ondersteunt H&R Project met een financiële bijdrage, waardoor er naast de bancaire lening genoeg vermogen is opgebouwd om de plannen voor een grotere locatie te realiseren. Een nauwe samenwerking tussen de accountant, de Rabobank en het Investeringsfonds. In juli wordt naar verwachting zelfs al gestart met de opzet van een nieuwe locatie in Buitenpost. Hier zal opslag, een kantoor en een ontwikkelruimte worden gebouwd. ‘Voor mij is het Investeringsfonds 8Karspelen een uitkomst, omdat ik zo meer ruimte en volume voor mijn onderneming kan opbouwen en mij meer kan specialiseren in het bouwen van nieuwe producten en technieken’, vertelt Henk.

Korte lijnen

Nadat Henk op de hoogte werd gesteld van het Investeringsfonds, vond er een intakegesprek plaats met één van de bestuursleden van Stichting Investeringsfonds. Er werd gekeken naar Henk als ondernemer, zijn onderneming en de groeiambities. ‘De lijnen voor de aanvraag zijn kort, waardoor een snelle besluitvorming over een financieringsaanvraag mogelijk is’. Naast ruimte voor opslag wil Henk ook starten met een webwinkel voor gespecialiseerde materialen op het gebied van netwerkverbindingen.

Verbeterde infrastructuur

Ondanks de groeiende onderneming en de toename van werkzaamheden in het buitenland, blijft H&R Project gevestigd in de gemeente Achtkarspelen. ‘De focus van mijn werk ligt in de buitengebieden, waardoor deze regio geschikt is voor mijn werk. Daarnaast is de infrastructuur van de regio de laatste tijd erg verbeterd en dit zorgt ervoor dat afstanden makkelijker zijn af te leggen’, geeft Henk aan. ‘Wat een poos geleden nog een snelle verbinding was, is inmiddels traag geworden. De behoeften van een klant volgen elkaar in rap tempo op, waardoor mijn onderneming steeds moet blijven ontwikkelen’, benadrukt Henk. Hierdoor werkt hij ook met een aantal bedrijven samen om bijvoorbeeld te sparren over innovatieve ontwikkelingen. Het Investeringsfonds ondersteunt ondernemingen, zoals H&R Project, om groei en ontwikkeling te kunnen realiseren in de gemeente Achtkarspelen.

Direct aanvragen